Eutraco is onlangs gestart met de levering van 500 containers zonnepanelen uit China aan Engie. Die bouwt in Lommel het grootste zonnepark in België. Het vervoer, dat ook via de binnenvaart verloopt, wordt georganiseerd door Eutraco’s expeditieteam.

Engie Fabricom bouwt in Lommel het Kristal Solar Park, dat een vermogen zal hebben van 99 MWp (megawattpiek). Met 300.000 zonnepanelen, 2.200 km kabels en een oppervlakte van 200 voetbalvelden wordt dit het omvangrijkste zonnepark in de Benelux. Het is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Nyrstar. De zinkverwerker zal bij de start via een directe lijn alle stroom afnemen. Bedrijven die zich later vestigen op het bedrijventerrein Kristalpark III zullen een aansluiting kunnen aanvragen.

Eutraco kreeg van Engie de opdracht om de fotovoltaïsche panelen van Shanghai tot op de bouwsite in Lommel te vervoeren. In totaal gaat het om vijfhonderd containers. “Ze worden in Antwerpen gelost en via de binnenvaart tot aan de terminal van BCTN Meerhout gebracht. Van daaruit worden de laatste kilometers over de weg afgelegd”, zegt Bart Pattyn, eigenaar van het logistiek bedrijf uit Roeselare.

Keuze voor duurzaamheid

“Tussen Antwerpen en Lommel is het wegvervoer over de hele afstand goedkoper, maar in samenspraak met de klant hebben we beslist om toch de binnenvaart in te schakelen. Bij zo’n groen energieproject past een meer duurzame vervoermodus. Zo halen we acht vrachtwagens per dag van de weg”, voegt Serge Gregoir, CEO van Eutraco, toe. De meerkost komt onder andere door de extra overslag.

In totaal gaat het om vijfhonderd containers. Ze worden gespreid over een periode van ruim drie maand op de bouwsite geleverd. De hele operatie wordt – van China tot in Lommel – door Eutraco Solutions georganiseerd. Dit expeditiebedrijf werd medio 2018 in Sint-Niklaas opgestart door Eutraco, dat tot dan enkel op wegvervoer en logistiek focuste. “In eerste instantie richtte het zich vooral op de eigen klanten, maar het wint steeds meer externe klanten. De opdracht voor Engie is de grootste tot nu toe, maar er zitten nog een aantal mooie projecten in de pijplijn”, zegt Gregoir nog.

Bron: www.flows.be – Philippe Van Dooren

Nieuws heet van de naald